Pomoć

Spletno mesto http://www.samoobutev.si, tako kot številna druga, uporablja majhne besedilne datoteke, imenovane piškotki, ki vam pomagajo prilagoditi vašo izkušnjo. Preberite več o piškotkih in kako jih lahko nadzorujete.

Ta stran vsebuje informacije o tem, kaj so piškotki, informacije o piškotkih na tem spletnem mestu, kako izklopiti piškotke v brskalniku, kako onemogočiti oglaševalske piškotke in nekaj koristnih povezav, kjer lahko preberete več o tej temi. Če ne najdete dovolj želenih informacij ali imate dodatna vprašanja o uporabi piškotkov na spletnem mestu http://www.samoobutev.si, nam pišite na naslov webmaster@example.com .

Kaj so „piškotki“?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih shranjujejo iskalniki. (na primer Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari itd.) v vašem računalniku ali mobilnem telefonu. Spletnim mestom omogočajo shranjevanje informacij, kot so uporabniške nastavitve. Piškotek zagotavlja "spomin" spletnemu mestu, kar omogoča, da spletno mesto prepozna uporabnika in se ustrezno odzove.

Ker spoštujemo vašo pravico do zasebnosti, se lahko odločite, da določenih vrst piškotkov ne dovolite.

Obstajata dve glavni kategoriji piškotkov:

  • Sejni piškotki - imenovani tudi prehodni piškotki, se izbrišejo, ko uporabnik zapre spletni brskalnik. Piškotek na sejo je shranjen v začasnem pomnilniku in se ne ohrani po zaprtju brskalnika ali po odjavi uporabnika.
  • Trajni piškotki - Trajni piškotki pomagajo spletnim mestom, da si zapomnijo vaše podatke in nastavitve, ko jih pozneje ponovno obiščete. To omogoča hitrejši in udobnejši dostop, saj se vam na primer ni treba ponovno prijavljati. Trajni piškotki lahko vsebujejo tudi piškotke, ki gostujejo na spletnem mestu, ki ni spletno mesto, ki ga uporabnik trenutno obiskuje (znani tudi kot "piškotki tretjih oseb") - ti se lahko anonimno uporabljajo za pomnjenje uporabniških nastavitev.

Kako to spletno mesto uporablja piškotke?

Ob obisku strani tega spletnega mesta se lahko ustvarijo naslednje vrste piškotkov:

  • Osnovni piškotki
  • Piškotki za delovanje spletnega mesta
  • Oglaševalski piškotki in piškotki družbenih medijev

Nekatere od teh piškotkov lahko namestijo tretje osebe.

Osnovni piškotki

Omogočajo vam, da določite nastavitve piškotkov, poleg tega pa vam omogočajo dostop do glavnih funkcij tega spletnega mesta.

Ti piškotki shranjujejo določene uporabniške nastavitve, povezane s tem spletnim mestom, zato jih uporabniku ni treba nastavljati ob vsakem obisku spletnega mesta.

Piškotki za registracijo se ustvarijo, ko se uporabnik registrira na tem spletnem mestu, da nas obvestijo, ali je uporabnik prijavljen ali ne. Naši strežniki uporabljajo te piškotke, da ugotovijo, v kateri račun ste prijavljeni, in vam omogočijo lažjo interakcijo s spletnim mestom.

Nastavljamo tudi nekatere druge piškotke, da vam omogočimo uporabo spletnega mesta na način, za katerega je namenjeno: piškotke nakupovalne košarice in sezname želja (za prikaz izdelkov, ki ste jih dodali v košarico ali na seznam želja) , lokalizacijske piškotke (uporabljajo se za določitev lokacije na podlagi vašega IP, za namen vnaprejšnjega izpolnjevanja določenih polj, potrebni za registracijo ali preklic registracije), sejne piškotke, ki se ustvarijo ob dostopu do spletnega mesta in se samodejno izbrišejo po zaprtju brskalnika (zahtevajo se zaradi protokola HTTP ali so potrebni za izpolnjevanje obrazcev ali interakcijo z določenimi elementi spletnega mesta itd. ), piškotki, ki jih nastavijo aplikacije za komunikacijo s podporo strankam in vam omogočajo, da stopite v stik z našim podpornim osebjem.

Brez osnovnih piškotkov ne bi mogli shraniti vaših nastavitev piškotkov in dostop do nekaterih osnovnih funkcij spletnega mesta, kot je oddaja naročil, v običajnih pogojih ne bi bil mogoč.

Piškotki za zmogljivost spletnega mesta

Ti piškotki vključujejo piškotke za učinkovitost in piškotke za analizo prometa.

Omogočajo nam skupno merjenje prometa na našem spletnem mestu, ugotavljanje virov prometa, pridobivanje informacij o najbolj in najmanj obiskanih straneh ter o tem, kako uporabniki komunicirajo s spletnim mestom.

Vse informacije, ki jih ti piškotki zbirajo, so bile zbrane in so zato anonimne. Te piškotke nastavijo tretje osebe, ki opravljajo storitve spletne analitike (npr.: Google Analytics).

Če teh piškotkov ne dovolite, ne bomo vedeli, kdaj ste obiskali naše spletno mesto, in ne bomo mogli spremljati njegovega delovanja.

Oglaševalski piškotki in piškotki družabnih omrežij

Te piškotke lahko prek našega spletnega mesta nastavijo oglaševalske storitve, ki jih uporabljamo, ali storitve družbenih medijev.

Ta podjetja jih lahko uporabljajo za oblikovanje profilov vaših interesov in prikazovanje podobnih oglasov na drugih spletnih mestih.

Če teh piškotkov ne dovolite, morda ne boste mogli videti nekaterih ustreznih oglasov.

Ti piškotki lahko prihajajo od tretjih oseb, kot so oglaševalske storitve (npr. AdSense, AdWords), platforme družabnih omrežij (npr. Facebook, Twitter) itd.

To spletno mesto ne more dostopati do piškotkov, ki jih nastavijo tretje osebe, in tretje osebe ne morejo dostopati do piškotkov, ki jih nastavi to spletno mesto. Na primer, ko z gumbom delite vsebino v družabnih medijih, bo vašo dejavnost spremljala samo ta storitev.

Kako lahko izklopim piškotke?

Običajno je mogoče brskalniku preprečiti sprejemanje piškotkov ali preprečiti sprejemanje piškotkov z določenega spletnega mesta.

Vsi sodobni brskalniki omogočajo spreminjanje nastavitev piškotkov. Te nastavitve običajno najdete v meniju "možnosti" ali "nastavitve" brskalnika. Za več podrobnosti uporabite tudi možnost "Pomoč" v brskalniku.

Uporabne povezave

Če želite izvedeti več o piškotkih in njihovi uporabi v internetu, vam bodo v pomoč naslednje povezave: